Marijke Lens

Psycholoog
Hypnotherapeut

  • Een mooie bevalling met hypnose (4-5 sessies)

Via individuele begeleiding kan je jezelf voorbereiden op een aangename bevalling. Dit programma is gebaseerd op 5 pijlers:

- Relaxatie- en zelfhypnosetechnieken die je toelaten om op een rustige manier naar je bevalling toe te leven en die je kan gebruiken tijdens de bevalling zelf.

-Technieken om met pijn om te gaan zodat de bevalling in een aangename cocon kan ervaren worden. 

- We kijken ook naar je zwangerschapsbeleving en werken met moeilijke emoties zoals angst en verdriet. 

- Het vertrouwen in je eigen lichaam en kunnen wordt enorm vergroot.

- Visualisaties rond de ideale bevalling en manieren om met onverwachte zaken om te gaan.


Deze voorbereiding kan zowel voor een bevalling in het ziekenhuis als thuis.

Voor individuele begeleiding worden een 4 à 5 sessie aangeraden. Een sessie kost telkens 120€, inclusief oefeningen en audio's.


Ervaringen met een mooie bevalling met hypnose

Ikzelf beviel op 10 april 2020 van een mooie zoon met behulp van hypnose. Gedurende de maanden ervoor werkte ik met audio's aan mijn gevoelens van angst voor de bevalling, zocht ik informatie over wat een bevalling doet met je lichaam en in je hoofd, werkte ik met hypnosetechnieken om de pijn onder controle te houden, maakte ik visualisaties rond hoe ik de bevalling wilde beleven, vergrootte ik het vertrouwen in mijn eigen kunnen, ...

Samen met Charlotte Gijsens van De Vertrouwde Vroedvrouw werkte ik naar een bevalling toe zoals ik hem wilde beleven. Na 2 bevallingen die medisch werden gestuurd in het ziekenhuis wilde ik nu in een bad bevallen, eventueel wel in het ziekenhuis, maar op mijn eigen tempo en in mijn eigen cocon om alles ten volle te beleven. Charlotte kende mijn wensen, ik maakte een geboorteplan en zij zou mij hierin begeleiden, thuis of in het ziekenhuis.

Door de Corona lockdown bleek het echter niet meer mogelijk om mijn eigen vroedvrouw mee te nemen naar het ziekenhuis en ook de bevalbaden werden gesloten. Ik had maanden gewerkt om die droombevalling te kunnen beleven en dit zou mijn laatste kind worden, dus we besloten dat er een bevalbad in de salon zou komen en ik thuis zou bevallen.

Best wel spannend, en eerlijk gezegd ook beangstigend, maar door de oefeningen om moeilijke gevoelens te accepteren kon ik ermee omgaan. De laatste weken voor de bevalling waren zeer zwaar door pijnlijke bekkeninstabiliteit, een lichaam dat helemaal niet meer mee wilde, 2 andere kinderen die aandacht vroegen,... Ik bleef moedig door visualiseren en had ondertussen geleerd te vertrouwen op mijn gevoel. En mijn gevoel zei om vol te houden, dat het uiteindelijk de moeite waard zou zijn, dat ik het kon.

Op 10 april was het dan eindelijk zover, hier had ik zo lang op gewacht. Omdat ik de week ervoor al weeën had gehad, had ik bij de start al 5 cm ontsluiting. Er waren dus al wat hordes op voorhand genomen en ik had er enorm zin om dit laatste stuk af te leggen en mijn kleine man te ontmoeten.

Na een drietal uur weeën, die sneller en sneller op elkaar volgden, begonnen de weeën serieus door te breken. Tot dan had ik met mijn ademhaling en visualisaties alles nog onder controle. Het laatste halfuur waren de ontsluitingsweeën zeer heftig en was ik enorm dankbaar voor dat warme water dat mijn onderrug en bekken wat ontlastte. Ook leek Charlotte de juiste plek te vinden op mijn onderrug om tegenwicht te bieden voor de pijn. 

Toen de persweeën begonnen werd ik wel wat overvallen door de pijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat werd omver geblazen. Ik ben dankbaar dat ik het tot dan goed heb kunnen volhouden, maar dit laatste deel viel mij echt wel zwaar. Ik kon alleen nog maar vertrouwen op mijn lichaam en het volgen in wat het van mij vroeg. Vertrouwen dat mijn lichaam wist wat te doen, en dat wist het duidelijk. Na 25 minuten zei Charlotte me omlaag te kijken (ik zat op mijn knieën in het bad) en zag ik mijn mooie zoon slapend in het bad onder mij liggen. Wat een speciaal moment!!!

Ik kon hem optillen en mij omdraaien, om hem nog een 45 minuten op mijn borst te houden vooraleer de navelstreng werd doorgeknipt. De flinke jongen mocht dan verder bij papa genieten terwijl de placenta werd uitgehaald (dit doet helemaal geen pijn trouwens).

De baby bleef tijdens dit hele proces rustig doorslapen en heeft dus zelfs geen geboortetrauma opgelopen. Ik ben benieuwd welke psychische voordelen hij hier later van zal ondervinden.

Aan mijn tempo in mijn eigen cocon te kunnen nagenieten met een rustige baby, na een bevalling die in grote lijnen verlopen was zoals ik het mij had gevisualiseerd... prachtig om zo terug te kunnen kijken naar deze speciale dag waarop ik mijn jongste ontmoette.